Η οσφυαλγία ή διαφορετικά, ο πόνος στη μέση, μπορεί να εμφανιστεί σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μπορεί ο πόνος να είναι παροδικός, μπορεί να είναι όμως και χρόνιος.

Όσον αφορά τη χρόνια οσφυαλγία, η πρώτη κρίση φαίνεται πως αφήνει κάποια ενόχληση στον ασθενή, η οποία θα επανέρχεται ανά διαστήματα με κάποιες κρίσεις ημερών. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Εφόσον το περίβλημα του δίσκου πάθει για πρώτη φορά ρωγμή, ο πυρήνας του θα χάσει την ελαστικότητα του, κατά συνέπεια το ύψος του δίσκου μειώνεται και χάνει την σταθερότητα του. Μια ιατρική κατάσταση την οποία αποκαλούμε σπονδυλική αστάθεια. Η αστάθεια στους σπονδύλους μπορεί να είναι μικρή ή μεγάλη. Όσο πιο μεγάλη, τόσο πιο έντονα θα απεικονίζεται και στις ακτινογραφίες.

Η σπονδυλική αστάθεια που προκαλείται, επηρεάζει με το πέρασμα του χρόνου τους πρόσθιους και οπίσθιους συνδέσμους των σπονδύλων, με άμεσο αποτέλεσμα την ελάττωση του χώρου του νωτιαίου σωλήνα, της περιοχής δηλαδή όπου βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός.

Εάν η οσφυαλγία, η οποία οφείλεται σε αστάθεια είναι χρόνια, ο ασθενής παρουσιάζει πόνους ιδιαίτερα το πρωινές ώρες κατά την έγερση του.

Θεραπεία επιτυγχάνεται μόνο με την προσπάθεια σταθεροποίησης της μέσης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ενός πολύ καλού κορσέ ή με πολύ γυμνασμένους κοιλιακούς και ραχιαίους.

Ο ορθοπεδικός σας, για να σας βοηθήσει μπορεί να εφαρμόσει τοπικό αναισθητικό και αντιφλεγμονώδης φάρμακο στις οπίσθιες αρθρώσεις με μια μακριά βελόνα.