Toggle menu

Ρήξη Μηνίσκου

Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;

Οι μηνίσκοι είναι δύο, ο έσω και ο έξω μηνίσκος, και είναι ινοχόνδρινοι σχηματισμοί νερού και κολλαγόνου που βρίσκονται στην άρθρωση του γόνατος. Η βασική τους λειτουργία είναι να κατανέμουν το βάρος ομοιόμορφα σε όλη την άρθρωση και υφίστανται συχνά τραυματισμούς. Η ρήξη μηνίσκου μπορεί εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά εξαιτίας διαφορετικών παραγόντων. Στις μικρές ηλικίες οι μηνίσκοι μπορεί να υποστούν ρήξη κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Αντίθετα, στις μεγαλύτερες ηλικίες οι ρήξεις οφείλονται σε εκφυλίσεις που συμβαίνουν στον αρθρικό χόνδρο.

 

Πότε χρησιμοποιείται η Αρθροσκοπική Μηνισκοσυρραφή ή μερική Μηνισκεκτομή;

Η αρθροσκοπική αποκατάσταση της άρθρωσης και η αντιμετώπιση της ρήξης πραγματοποιείται με την επέμβαση της αρθροσκοπικής μηνισκοσυρραφής ή με τη μερική μηνισκεκτομή. Οι προαναφερθείσες μέθοδοι εφαρμόζονται σε:

Α. Συρραφή μηνίσκου, όταν και εφόσον είναι εφικτή

Β. Σε πρόσφατες ρήξεις στην περιφέρεια του μηνίσκου(σε νεότερους ασθενείς)

Γ. Μερική εκτομή και καθαρισμός μηνίσκου( στις περισσότερες περιπτώσεις)

 

Συχνές Ερωτήσεις

1. Έχω ρήξη μηνίσκου. Πρέπει να χειρουργηθώ;

Όχι απαραίτητα. Το κριτήριο για το αν χρειάζεται χειρουργείο είναι η καθημερινότητα του ασθενή. Αν η ρήξη, ο πόνος και η δυσκαμψία στο γόνατο σας σταματάει από το να κάνετε τις καθημερινές δραστηριότητες σας τότε το χειρουργείο είναι μονόδρομος. Πολλές ρήξεις όμως είναι μικρής έκτασης και δεν επηρεάζουν πολύ και για μεγάλο χρονικό διάστημα τον ασθενή.

Αυτό που σίγουρα πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε με το γιατρό που εμπιστεύεστε. Το λεπτομερές ιστορικό και η κλινική εξέταση με εξειδικευμένες δοκιμασίες δίνουν μια πολύ καλή εικόνα για το τι πρέπει να γίνει. Πολλές φορές χρειάζεται η μαγνητική τομογραφία για να ξεδιαλύνει τις οριακές περιπτώσεις. Μέσω της κλινικής εξέτασης και της μαγνητικής γίνεται η διάγνωση της ρήξης  άμεσα και έγκυρα.

 

2. Πότε πρέπει να χειρουργηθώ;

Όσο ταχύτερα πραγματοποιηθεί το χειρουργείο,  τόσο πιο γρήγορη η αποκατάσταση του ασθενούς. Η αποθεραπεία και η επιστροφή στις προηγούμενες αθλητικές ή καθημερινές δραστηριότητες γίνεται άμεσα. Παρόλα αυτά, το να καθυστερήσει κάποιος για μια πιο βολική ημερομηνία, δεν είναι λάθος.

3. Μπορεί να γίνει συρραφή του μηνίσκου;

Τις περισσότερες φορές όχι δεν μπορεί. Υπάρχουν όμως ρήξεις που είναι καλύτερο να ράβονται. Οι νεότεροι ασθενείς με ρήξεις στην περιφέρεια του μηνίσκου που αιματώνεται πολύ καλύτερα και είναι σχετικά πρόσφατες είναι οι ιδανικοί υποψήφιοι για συρραφή μηνίσκου.

4. Στη μηνισκεκτομή αφαιρείτε όλο το μηνίσκο;

Είναι λάθος να αφαιρεθεί ολόκληρος ο μηνίσκος. Αφαιρώ μόνο το σαθρό και χαλασμένο ιστό από τον μηνίσκο. Όσο μεγαλύτερο μέρος του υγειούς μηνίσκου διασωθεί, τόσο καλύτερο το λειτουργικό αποτέλεσμα και τόσο λιγότερες οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές όπως η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.

5. Πότε θα ξαναπάω στη δουλειά μου; Πότε θα ξαναπαίξω το άθλημα μου;

Στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία μπορείτε να γυρίσετε ανάλογα με την αναγκαιότητα σε 15 με 20 ημέρες μετά την επέμβαση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Για αθλητικές δραστηριότητες χρειάζονται από 1 έως 1,5 μήνα (μηνισκεκτομή) έως και τουλάχιστον 3 μήνες (μηνισκοσυρραφή) αποθεραπείας και ενεργητικής αποκατάστασης με φυσιοθεραπευτή.

Επίσης, το διάστημα αποθεραπείας εξαρτάται από πιθανές συνοδές βλάβες στον χόνδρο, στην επιγονατίδα και στους πλάγιους συνδέσμους του γόνατος όπως και από τη χειρουργική τεχνική.

6. Τι είδους αναισθησία χρησιμοποιείτε;

Συνήθως η ραχιαία αναισθησία (στη σπονδυλική στήλη) σε συνδυασμό με μέθη είναι αρκετή για την αρθροσκόπηση του γόνατος. Σε νεότερους ασθενείς καλύτερη είναι η γενική αναισθησία. Ο ασθενής και ο αναισθησιολόγος συναποφασίζουν για το είδος της αναισθησίας.

7. Πόση ώρα κρατάει το χειρουργείο;

Ο καθαρός χειρουργικός χρόνος είναι περίπου 20 με 30 λεπτά. Συνολικά από τη στιγμή που ο ασθενής θα μπει στο χώρο του χειρουργείου έως την επιστροφή του στο θάλαμο του ορόφου μετά από περίπου 1 ώρα.

8. Πόσο μένω στο νοσοκομείο, αν έχω χειρουργηθεί για ρήξη μηνίσκου;

Τυπικά θα παραμείνετε στο νοσοκομείο λιγότερο από 12 ώρες, δηλαδή από το πρωί έως το απόγευμα της ημέρας του χειρουργείου.

 

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Βασίλειος Ζάχος είναι εξαιρετικά πεπειραμένος στις κακώσεις που εμπίπτουν στο πεδίο της Αθλητιατρικής. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς ρήξεις μηνίσκων τόσο συντηρητικά, όσο και χειρουργικά. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας και να λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση από τον Δρ. Ζάχο.