Toggle menu

Ρήξη τένοντα τετρακέφαλου

Η ρήξη τένοντα τετρακέφαλου είναι ουσιαστικά το σκίσιμο του τένοντα και μπορεί να είναι πλήρης ή μερική. Δεν αποτελεί συχνό τραυματισμό, καθώς ο τένοντας του τετρακέφαλου είναι αρκετά δυνατός. Ωστόσο όταν συμβεί μια πλήρης ρήξη τότε ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργείο προκειμένου να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα του τετρακέφαλου. Ο λόγος είναι ότι η πλήρης ρήξη διαχωρίζει ουσιαστικά τον τένοντα σε δύο τμήματα με συνέπεια να δημιουργείται πρόβλημα στον εκτατικό μηχανισμό του γόνατος στη σύνδεση μεταξύ του τετρακέφαλου μυ με την επιγονατίδα.

 

Ρήξη τένοντα τετρακέφαλου: Ποια είναι τα αίτια;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να προκληθεί μια ρήξη του τένοντα τετρακέφαλου. Από αυτούς αξίζει να αναφερθούμε στους εξής:

 • Τραυματισμός. Αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία της ρήξης τένοντα τετρακέφαλου. Συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων κυρίως όταν περιλαμβάνουν άλματα ή ξαφνικές κινήσεις του γόνατος. Δεν αποκλείεται όμως να συμβεί και έπειτα από μια σοβαρή πτώση ή άμεσο, δυνατό χτύπημα με το γόνατο.
 • Χρόνια τενοντίτιδα. Είναι πιο συχνή σε δρομείς και αθλητές που κάνουν συχνά άλματα.
 • Ορισμένες συστηματικές παθήσεις όπως: ρευματοειδής αρθρίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια κ.ά.
 • Λήψη φαρμάκων όπως είναι τα στεροειδή και ορισμένα αντιβιοτικά.
 • Ακινητοποίηση για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 

Ποια τα συμπτώματα;

Τα κυριότερα συμπτώματα που συνοδεύουν τη ρήξη τένοντα τετρακέφαλου είναι ο οξύς πόνος στο γόνατο, το οίδημα και η αδυναμία της έκτασης του γόνατος. Επιπλέον συμπτώματα μπορεί να είναι:

 • Αδυναμία στη βάδιση
 • Αστάθεια/ αίσθηση χαλαρότητας
 • Ψηλαφητό χάσμα/ κενό στο πάνω τμήμα της επιγονατίδας
 • Εμφάνιση αιματώματος στο σημείο
 • Αίσθημα σκισίματος στο σημείο
 • Μώλωπες
 • Τοπική ευαισθησία
 • Μετατόπιση της επιγονατίδας από την αρχική της θέση

 

Πώς διαγιγνώσκεται η ρήξη τένοντα τετρακέφαλου;

Η ρήξη τένοντα τετρακέφαλου απαιτεί άμεση εκτίμηση από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο ιατρός αρχικά θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενή και θα προχωρήσει σε φυσική εξέταση. Κατά τη φυσική εξέταση θα αναζητήσει ευρήματα όπως το ψηλαφητό χάσμα, την αδυναμία έκτασης του γόνατος ή τη μετατόπιση της επιγονατίδας που αναφέρθηκαν παραπάνω. Για να επιβεβαιώσει τη διάγνωσή του ο ιατρός στη συνέχεια θα ζητήσει μια σειρά από εξετάσεις όπως είναι η απλή ακτινογραφία, το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία. Οι εξετάσεις αυτές θα του δώσουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη ρήξη και θα τον βοηθήσουν στη σωστή επιλογή θεραπείας για τον ασθενή.

 

Θεραπεία

Τις ελάχιστες φορές όπου μια ρήξη είναι μερική, τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω συντηρητικής θεραπείας. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει χρήση ειδικού νάρθηκα, πατερίτσες και φυσικοθεραπεία. Η πλήρης ρήξη τένοντα τετρακέφαλου, η οποία αποτελεί και το συχνότερο είδος ρήξης απαιτεί χειρουργική επέμβαση η οποία ακολουθείται από εξατομικευμένη αποκατάσταση για την ανάκτηση της πλήρους λειτουργίας του γόνατος.

 

Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της ρήξης τένοντα τετρακέφαλου στοχεύει στην επανασύνδεση του σχισμένου τένοντα με την επιγονατίδα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας μικρής τομής από την οποία εισάγονται ράμματα ή άγκυρες τα οποία συγκρατούν τον τένοντα στη θέση του. Αξίζει να αναφερθεί ότι όσο πιο σύντομα πραγματοποιηθεί το χειρουργείο από τη στιγμή της ρήξης τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει.

 

Μετά την επέμβαση, το γόνατο ακινητοποιείται με τη χρήση ενός νάρθηκα ακινητοποίησης για ένα διάστημα περίπου έξι εβδομάδων. Ο ασθενής για αυτό το διάστημα θα μπορεί να κινείται με τη χρήση πατερίτσας. Η επαναφορά της λειτουργικότητας του γόνατος γίνεται σταδιακά και η πλήρης αποκατάστασή του θα επέλθει μετά από έξι μήνες. Σε κάθε περίπτωση όμως, το ακριβές χρονικό διάστημα εξατομικεύεται πάνω στον ασθενή και τις ανάγκες του.

 

Σε περίπτωση που έχετε πάθει ρήξη τένοντα τετρακέφαλου επικοινωνήστε άμεσα με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Βασίλη Ζάχο. Ο ιατρός κατέχει πολυετή εμπειρία και είναι σε θέση να σας προτείνει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.