Η αρθρίτιδα αποτελεί μια αυτοάνωση πάθηση η οποία προκαλεί εκφυλισμό των αρθρώσεων. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την έντονη δυσφορία του ασθενή, η οποία προκαλεί δυσκολίες στην καθημερινότητά του.

Όπως είναι γνωστό, τα άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα παρουσιάζουν έντονο πόνο και ευαισθησία στις αρθρώσεις. Ο πόνος γίνεται ακόμα πιο έντονος έπειτα από παρατεταμένη ακινησία ή κατά την κίνηση των αρθρώσεων. Οι αρθρώσεις με τον καιρό παραμορφώνονται, κατάσταση που οδηγεί στην ελάττωση της μυικής δύναμης. Το άτομο που νοσεί, χάνει σταδιακά την δύναμη του και ακριβώς σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητα τα βοηθήματα.

Τι είναι όμως τα βοηθήματα που χρησιμοποιούν τα άτομα με αρθρίτιδα;

Τα βοηθήματα, αποτελούν συσκευές οι οποίες χρησιμοποιούνται για την διευκόλυνση των ατόμων με αρθρίτιδα, καθώς βοηθούν στην κινητικότητα τους. Τα βοηθήματα αυτά συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση του πόνου που νιώθει το άτομο στις καταπονημένες αρθρώσεις του.

Ορισμένα βοηθήματα είναι τα ακόλουθα:

Οι μακριές ράβδοι βοηθούν το άτομο στην ένδυση, ενώ οι μακριοί καλόγεροι στην τοποθέτηση των παπουτσιών. Τα ελαστικά υποδήματα βοηθούν ακόμα πιο πολύ την εφαρμογή τους, ενώ οι ειδικοί ράβδοι χρησιμοποιούνται για την άρση των αντικειμένων.

Όσον αφορά την χρήση της τουαλέτας, υπάρχουν ειδικοί ράβδοι,οι οποίοι βοηθούν την είσοδο στην μπανιέρα, καθώς επίσης και την χρήση της λεκάνης. Στις σκάλες μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ειδική κουπαστή, η οποία διευκολύνει τον ασθενή να ανεβεί και να κατεβεί με ευκολία τα σκαλιά. Η χρήση των μπαστουνιών διευκολύνει την βάδιση, ενώ στις πιο σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αναπηρικό αμαξίδιο.

Συμπερασματικά, τα άτομα με αρθρίτιδα μπορούν να βοηθηθούν σημαντικά με την χρήση των ειδικών βοηθημάτων, αρκεί να επισκεφθούν κάποιον ειδικό, ο οποίος θα κρίνει ποια βοηθήματα είναι αναγκαία για την περίπτωση τους.