Το υγρό στο γόνατο είναι μια συχνή κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από τη μη φυσιολογική συσσώρευση υγρού μέσα ή γύρω από την άρθρωση του γόνατος. Μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών και επιπέδων δραστηριότητας εμποδίζοντας ακόμη και την εκτέλεση απλών, καθημερινών δραστηριοτήτων. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η παρουσία υγρού στο γόνατο αποτελεί σύμπτωμα και όχι το ίδιο το πρόβλημα. Ως εκ τούτου θα πρέπει να αξιολογείται ιατρικά, να εντοπίζονται τα αίτια και στη συνέχεια να ορίζεται το ιδανικό θεραπευτικό πλάνο.
Σε ποιες αιτίες οφείλεται το υγρό στο γόνατο;
Το υγρό στο γόνατο μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικές αιτίες, από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι:
- Η ρήξη μηνίσκου
- Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου
- Το εξάρθρημα της επιγονατίδας
- Η ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Η ουρική αρθρίτιδα
- Η σηπτική αρθρίτιδα
- Τα κατάγματα στο γόνατο
- Το διάστρεμμα γόνατος
- Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος
- Η τενοντίτιδα
Ποια συμπτώματα μπορεί να συνοδεύουν το υγρό στο γόνατο;
Τα συμπτώματα του υγρού στο γόνατο μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία και τη σοβαρότητα της υποκείμενης πάθησης. Ωστόσο, τα κυριότερα συμπτώματα της πάθησης είναι τα εξής:
- Οίδημα/ πρήξιμο, το οποίο μπορεί να είναι από ήπιο έως σοβαρό ανάλογα με την ποσότητα του υγρού που έχει συσσωρευτεί.
- Πόνος, που μπορεί να είναι επώδυνος ή οξύς και να επιδεινώνεται με την κίνηση ή την επιβάρυνση με βάρος.
- Δυσκαμψία της άρθρωσης του γόνατος η οποία οδηγεί σε μειωμένη ευελιξία και περιορισμένο εύρος κίνησης.
- Ερυθρότητα εξαιτίας της φλεγμονής που προκαλείται από την περίσσεια υγρού.
- Δυσκολία στο περπάτημα και αστάθεια του γόνατος.
- Αίσθηση τριξίματος κατά την κίνηση του γόνατος.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση του υγρού στο γόνατο απαιτεί συνήθως έναν συνδυασμό αξιολόγησης του ιατρικού ιστορικού, της φυσικής εξέτασης και των απεικονιστικών μελετών. Ο ιατρός λαμβάνει αρχικά το ιατρικό ιστορικό του ασθενή και ενημερώνεται για τα συμπτώματα που παρουσιάζει. Στη συνέχεια, προχωρά στη φυσική εξέταση του γόνατος αναζητώντας σημάδια πρηξίματος, ευαισθησίας, θερμότητας κλπ. Ανάλογα με τα ευρήματα της φυσικής εξέτασης, ο ιατρός στη συνέχεια ζητά απεικονιστικές μελέτες όπως ακτινογραφία, υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία ή και εξετάσεις αίματος. Ο συνδυασμός των παραπάνω μεθόδων οδηγεί στη διάγνωση της αιτίας του υγρού στο γόνατο και στη συνέχεια ο ιατρός προχωρά στην εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας.
Ποια είναι η θεραπεία;
Η θεραπεία του υγρού στο γόνατο εξαρτάται από την πάθηση η οποία έχει οδηγήσει σε αυτό. Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Ανάπαυση και περιορισμός των δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν το γόνατο π.χ. ανέβασμα σκάλας
- Παγοθεραπεία
- Λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- Φυσικοθεραπεία
- Χειρουργική θεραπεία
Πότε επιλέγεται η χειρουργική θεραπεία για την αντιμετώπιση του υγρού στο γόνατο;
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ή όταν η συντηρητική θεραπεία δεν μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα, η χειρουργική θεραπεία έρχεται να δώσει τη λύση. Οι χειρουργικές επιλογές (ανάλογα με το πρόβλημα) περιλαμβάνουν την αφαίρεση του κατεστραμμένου ιστού ή τη διόρθωση δομικών προβλημάτων της άρθρωσης του γόνατος.
Οι κυριότερες χειρουργικές θεραπευτικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση των υποκείμενων παθήσεων του υγρού στο γόνατο είναι οι ακόλουθες:
- Αρθροσκόπηση, σε περιπτώσεις ρήξης μηνίσκου, ρήξης πρόσθιου χιαστού και εξαρθρήματος της επιγονατίδας. Η επέμβαση πραγματοποιείται με την εισαγωγή του αρθροσκοπίου (μιας ειδικής κάμερας) στην άρθρωση του γόνατος. Το αρθροσκόπιο προσφέρει στον χειρουργό μια λεπτομερή εικόνα των εσωτερικών δομών του γόνατος επιτρέποντάς του τη διάγνωση και την ταυτόχρονη διόρθωση των προβλημάτων που εντοπίζονται.
- Ολική αρθροπλαστική, σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Η συγκεκριμένη μέθοδος αντικαθιστά την εκφυλισμένη άρθρωση του γόνατος με την προσθήκη μεταλλικών ενθεμάτων. Χάρη σε αυτή αποκαθίσταται η κίνηση της άρθρωσης και ο ασθενής απαλλάσσεται από τα συμπτώματα που παρουσίαζε. Η σύγχρονη χειρουργική επιστήμη έχει αναπτύξει νέες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας μέσω των οποίων πραγματοποιείται η ολική αρθροπλαστική. Συγκεκριμένα, η τεχνική MIS (Minimally Invasive Surgery) εξασφαλίζει την ελάχιστη κάκωση των μαλακών μορίων και παράλληλα την ελάχιστη απώλεια αίματος. Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα και ο πόνος είναι πολύ λιγότερος συγκριτικά με την κλασσική τεχνική.
Σε περίπτωση που εμφανίζετε συμπτώματα στην περιοχή του γόνατος μην τα αγνοήσετε. Επικοινωνήστε με τον Δρ. Βασίλη Ζάχο ο οποίος διατελεί Διευθυντής του τμήματος Ανακατασκευής Αρθρώσεων Ελάχιστης Επεμβατικότητας και Αρθροσκόπησης (Euroclinic Arhro-MIS) στην Ευρωκλινική Αθήνας και έχει την κατάλληλη εξειδίκευση και εμπειρία για να σας προσφέρει οριστική λύση στο πρόβλημά σας.