Μέσα στο γόνατο υπάρχουν δύο χόνδροι που ονομάζονται μηνίσκοι και διακρίνονται σε έσω μηνίσκο και έξω μηνίσκο. Η δουλεία τους είναι να απορροφούν του κραδασμούς και να στηρίζουν σωστά το γόνατο. Ο έσω μηνίσκος είναι πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς όταν γίνεται έντονη κίνηση.
Τι είναι η ρήξη έσω μηνίσκου;
Η ρήξη έσω μηνίσκου αποτελεί μια συνηθισμένη κάκωση στο γόνατο και εμφανίζεται κυρίως σε αθλητές. Πιο ειδικά, είτε λόγω φθοράς είτε λόγω τραυματισμού, δημιουργείται ένα σχίσιμο στον έσω μηνίσκο, με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος και αστάθεια στο γόνατο. Επιπλέον, οι ρήξεις μπορούν να χαρακτηριστούν ανάλογα με τον προσανατολισμό και τη μορφή τους. Συγκεκριμένα, η ρήξη μπορεί να είναι:
- Πλήρης, μερική ή μικρή
- Οριζόντια, κάθετη, διαμήκης ή ακτινική
Πως προκαλείται η ρήξη έσω μηνίσκου;
Η ρήξη έσω μηνίσκου μπορεί να εμφανιστεί σε όλους, καθώς μπορεί να προκληθεί με διάφορους τρόπους:
- Η οξεία ρήξη μπορεί να προκληθεί κατά τη διάρκεια αθλημάτων, όταν αυτά απαιτούν έντονες και απότομες στροφικές κινήσεις , όπως για παράδειγμα το τένις. Μπορεί να συμβεί εξαιτίας κάποιου τραυματισμού στο γόνατο.
- Η εκφυλιστική ρήξη οφείλεται στην ηλικία, καθώς με την πάροδο του χρόνου οι χόνδροι εκφυλίζονται.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα εμφανίζονται αμέσως μετά τον ρήξη του μηνίσκου και περιλαμβάνουν:
- Έντονο πόνο στην εσωτερική πλευρά του γόνατος
- Οίδημα
- Δυσκαμψία
- Αίσθημα αστάθειας
Στην αρχή, είναι πιθανό ο ασθενής να μπορέσει να περπατήσει μετά τον τραυματισμό. Ωστόσο, ο πόνος και το πρήξιμο χειροτερεύουν όσο περνάει ο καιρός, επομένως, χρειάζεται άμεση θεραπεία.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Μόλις ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα πρέπει αν απευθυνθεί άμεσα σε έναν έμπειρο ορθοπαιδικό για να κάνει τη διάγνωση. Η διάγνωση γίνεται με λήψη του ιατρικού ιστορικού και φυσική εξέταση με τη διενέργεια τεστ (McMurray και Thessaly). Επιπλέον, διενεργούνται απεικονιστικές εξετάσεις με ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία, ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.
Πώς θεραπεύεται η ρήξη έσω μηνίσκου;
Η θεραπεία της ρήξης έσω μηνίσκου εξαρτάται από την έκταση της ρήξης και την ένταση των συμπτωμάτων. Επομένως, ανάλογα την περίπτωση, η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.
Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη, φυσικοθεραπεία και τη μέθοδο RICE:
- Ξεκούραση (Rest) όσο περισσότερο γίνεται.
- Πάγος (Ice) στο γόνατο για 20 λεπτά, όσο πιο συχνά γίνεται.
- Πίεση (Compression) με επιδέσμους συμπίεσης για να μειωθεί το οίδημα.
- Ανύψωση (Elevation) του ποδιού για να μειωθεί το πρήξιμο.
Η χειρουργική αντιμετώπιση της ρήξης έσω μηνίσκου είναι αναγκαία όταν η ρήξη έχει εκτεταμένη έκταση και τα συμπτώματα δεν υποχωρούν. Η αρθροσκόπηση γόνατος αποσκοπεί στην αποκατάσταση της λειτουργίας του γονάτου είτε με:
- Συρραφή του έσω μηνίσκου, που αποτελεί λύση όταν η ρήξη οφείλεται σε τραυματισμούς.
- Μερική αφαίρεση έσω μηνίσκου για να αποφευχθεί η επέκταση της ρήξης.
Η αναισθησία γίνεται με γενική ή ραχιαία νάρκωση μετά από συνεννόηση με τον αναισθησιολόγο, ενώ η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 ώρα.
Αποκατάσταση μετά τη ρήξη έσω μηνίσκου
Μετά την επέμβαση, το πόδι ακινητοποιείται με νάρθηκα. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα του μετά από 15 με 20 μέρες χωρίς να αντιμετωπίζει πρόβλημα. Ωστόσο, ο ασθενής θα πρέπει να απέχει από τις αθλητικές δραστηριότητες για τουλάχιστον 1 μήνα μετά στη μερική αρθροπλαστική και τουλάχιστον 3 μήνες μετά τη συρραφή. Τέλος είναι απαραίτητη η φυσικοθεραπεία για την γρήγορη αποκατάσταση του γονάτου.
Η ρήξη έσω μηνίσκου μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και οίδημα στο γόνατο δυσκολεύοντας την καθημερινότητα του ασθενή. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να συμβάλουν στην άμεση αποκατάσταση του γονάτου. Εάν αντιμετωπίζεται συμπτώματα ρήξης έσω μηνίσκου, απευθυνθείτε άμεσα στον Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Βασίλειο Ζάχο, Διευθυντή του τμήματος Ανακατασκευής Αρθρώσεων Ελάχιστης Επεμβατικότητας και Αρθροσκόπησης (Euroclinic Arhro-MIS) στην Ευρωκλινική Αθήνας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.