Η επικονδυλίτιδα είναι μια συχνή πάθηση η οποία εμφανίζεται στην άρθρωση του αγκώνα. Συχνότερα προσβάλλει τα άτομα που βρίσκονται σε ηλικίες από 30 έως 50 ετών και πιο συγκεκριμένα ανθρώπους που κάνουν χειρωνακτική εργασία ή ασχολούνται επαγγελματικά με τον αθλητισμό. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε μεταξύ άλλων στους παράγοντες κινδύνου της επικονδυλίτιδας, στα συμπτώματα τα οποία τη συνοδεύουν αλλά και στη σύγχρονη θεραπεία της.
Επικονδυλίτιδα – Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου
Η επικονδυλίτιδα εμφανίζεται όταν ερεθίζονται οι τένοντες που βρίσκονται στην άρθρωση του αγκώνα, συνήθως λόγω επαναλαμβανόμενης κίνησης ή άρσης βάρους. Οι συχνότεροι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν στον ερεθισμό των τενόντων και κατ΄επέκταση στην εμφάνιση της επικονδυλίτιδας είναι:
- Η χειρωνακτική εργασία π.χ. υδραυλικός, κρεοπώλης κλπ.
- Η καθημερινή ενασχόληση με αθλήματα όπως το τένις, το γκολφ, η κολύμβηση η ξιφασκία κλπ.
- Οι μυϊκές ανισορροπίες
- Η προχωρημένη ηλικία
- Η παχυσαρκία
- Ένας προηγούμενος τραυματισμός
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Η επικονδυλίτιδα είναι μια επώδυνη πάθηση καθώς όπως προαναφέρθηκε προκύπτει από τον ερεθισμό των τενόντων του αγκώνα. Τα συμπτώματα της επικονδυλίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- Πόνο και ευαισθησία στο εξωτερικό του αγκώνα (έξω επικονδυλίτιδα) ή στο εσωτερικό του αγκώνα (έσω επικονδυλίτιδα). Ο πόνος επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν πιάσιμο ή στρίψιμο του χεριού.
- Αδυναμία στον καρπό του χεριού.
- Ακαμψία στην άρθρωση του αγκώνα.
- Δυσκολία στο πιάσιμο ή στο κράτημα αντικειμένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικονδυλίτιδα συνήθως αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου και τα αρχικά ήπια συμπτώματα μπορεί να γίνουν πολύ σοβαρά με την εξέλιξή της. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται από τον ασθενή για να λαμβάνει ιατρική διάγνωση και θεραπεία σε αρχικό στάδιο.
Διάγνωση επικονδυλίτιδας
Η διάγνωση της επικονδυλίτιδας τίθεται έπειτα από τη λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενή, τη φυσική εξέταση και τον έλεγχο των συμπτωμάτων του. Κατά τη φυσική εξέταση, ο ιατρός μπορεί να:
- πιέσει διάφορες περιοχές του αγκώνα για να ελέγξει εάν προκαλείται ευαισθησία ή πόνος.
- ζητήσει από τον ασθενή να εκτελέσει ορισμένες κινήσεις για να αξιολογήσει το εύρος της κίνησης.
Σε περίπτωση αμφιβολιών, ο ιατρός θα ζητήσει απεικονιστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Οι εξετάσεις αυτές θα τον βοηθήσουν να αποκλείσει την ύπαρξη κάποιας άλλης πάθησης με παρόμοια συμπτωματολογία, ενώ παράλληλα θα του επιτρέψουν να έχει μια πιο λεπτομερή εικόνα της πάσχουσας περιοχής.
Ποια είναι η θεραπεία για την επικονδυλίτιδα;
Κατά κανόνα, η θεραπεία τη επικονδυλίτιδας περιλαμβάνει τον συνδυασμό διαφορετικών συντηρητικών μεθόδων. Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:
- Θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP)
- Θεραπεία εξωσωματικών κρουστικών κυμάτων (ESWT)
- Ενέσεις κορτικοστεροειδών
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
- Φυσικοθεραπεία
- Χρήση νάρθηκα
- Αποχή από δραστηριότητες που εντείνουν τον πόνο
- Παγοθεραπεία
Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, ο ιατρός θα εξετάσει σε δεύτερο χρόνο τη χειρουργική θεραπεία.
Πρόληψη
Λαμβάνοντας ορισμένα μέτρα πρόληψης μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης της επικονδυλίτιδας. Πιο συγκεκριμένα:
- Χρησιμοποιήστε σωστή τεχνική και κατάλληλο εξοπλισμό όταν αθλείστε ή πραγματοποιείτε κάποια χειρωνακτική εργασία.
- Όταν ξεκινάτε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης αυξήστε σταδιακά την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα, για να δώσετε χρόνο στο σώμα σας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
- Αφήστε επαρκή χρόνο για ξεκούραση και αποκατάσταση μεταξύ των δραστηριοτήτων που ασκούν επαναλαμβανόμενη καταπόνηση στα χέρια σας.
- Εντάξτε στο πρόγραμμα της γυμναστικής σας ασκήσεις ενδυνάμωσης που στοχεύουν στους μύες του αντιβραχίου και του καρπού σας.
- Διατηρήστε ένα υγιές βάρος σύμφωνα με τον δείκτη μάζας σώματός σας.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Δρ. Βασίλης Ζάχος έχει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση της επικονδυλίτιδας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για να λύσει το πρόβλημά σας και να σας βοηθήσει να επιστρέψετε με ασφάλεια στις καθημερινές σας δραστηριότητες.