Η τροχαντηρίτιδα (τροχαντήριος θυλακίτιδα) είναι μια συχνή ιατρική κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή του ορογόνου θύλακα ο οποίος βρίσκεται στο τμήμα του μηριαίου οστού που ονομάζεται μείζονας τροχαντήρας. Η πάθηση επηρεάζει το εξωτερικό τμήμα του ισχίου παρουσιάζοντας σε πολλές περιπτώσεις συμπτώματα τα οποία μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενή.
Ποια είναι τα συμπτώματα της τροχαντηρίτιδας;
Η τροχαντηρίτιδα μπορεί να εμφανίσει διάφορα συμπτώματα, από τα οποία τα σημαντικότερα είναι:
- Ο πόνος στο ισχίο. Πρόκειται για το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα της πάθησης. Ο πόνος παρουσιάζεται στην εξωτερική πλευρά του ισχίου, μπορεί να ποικίλει σε ένταση και επιδεινώνεται με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις του ισχίου. Επίσης, ο πόνος είναι δυνατόν να ακτινοβολεί σε άλλες περιοχές του σώματος όπως π.χ. στους γλουτούς.
- Η ευαισθησία. Συχνά παρατηρείται ευαισθησία κατά την ψηλάφηση της πάσχουσας περιοχής.
- Η δυσκαμψία. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν δυσκαμψία και μειωμένο εύρος κίνησης της άρθρωσης του ισχίου, καθιστώντας αδύνατη την εκτέλεση ορισμένων κινήσεων.
- Το οίδημα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες παρουσιάζεται ένα οίδημα στην περιοχή το οποίο οφείλεται στη φλεγμονή του θύλακα.
Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι τα συμπτώματα της τροχαντηρίτιδας μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο τόσο στο είδος τους όσο και στην έντασή τους. Για τον λόγο αυτό οι ασθενείς με τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να αναζητούν ιατρική αξιολόγηση, προκειμένου να διαγιγνώσκεται η αιτία της τροχαντηρίτιδας και στη συνέχεια να εφαρμόζεται η κατάλληλη θεραπεία.
Ποια είναι τα αίτια;
Η τροχαντηρίτιδα μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και ερεθισμό του θύλακα γύρω από τον μείζονα τροχαντήρα. Συγκεντρωτικά, οι κυριότερες αιτίες της πάθησης είναι οι εξής:
- Η υπερβολική χρήση ή επαναλαμβανόμενη καταπόνηση του ισχίου. Συγκεκριμένα, δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία ή το ανέβασμα σκαλοπατιών μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή του θύλακα.
- Ο τραυματισμός του ισχίου π.χ. από πτώση ή χτύπημα.
- Η ανισορροπία των μυών του ισχίου μπορούν να μεταβάλουν τη μηχανική της άρθρωσης, οδηγώντας σε καταπόνηση του θύλακα.
- Η κακή στάση του σώματος π.χ. παρατεταμένο κάθισμα.
- Ορισμένες αλλαγές που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία.
- Προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις όπως π.χ. η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης τροχαντηρίτιδας.
- Μια προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στο ισχίο.
Η αιτία της τροχαντηρίτιδας θα πρέπει να προσδιορίζεται προκειμένου ο ασθενής να λαμβάνει εξατομικευμένη θεραπεία και να ανακουφίζεται από τα συμπτώματα. Για τον προσδιορισμό της αιτίας απαιτείται μια ολοκληρωμένη ιατρική αξιολόγηση η οποία περιλαμβάνει φυσική εξέταση και απεικονιστικές μελέτες.
Ποια είναι η θεραπεία για την τροχαντηρίτιδα;
Η θεραπεία της τροχαντηρίτιδας στοχεύει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα μέσα από τη μείωση της φλεγμονής και είναι κατά κανόνα συντηρητική. Οι κυριότερες θεραπείες που εφαρμόζονται ανά περίπτωση είναι:
- Ανάπαυση
- Αποφυγή δραστηριοτήτων που ασκούν πίεση στο ισχίο και επιδεινώνουν τα συμπτώματα
- Λήψη αναλγητικών όπως ιβουπροφαίνη, ναπροξένη ή ακεταμινοφαίνη
- Συνεδρίες φυσικοθεραπείας για την ανακούφιση του πόνου και την αποκατάσταση της κίνησης
- Έγχυση κορτικοστεροειδών
- Ένταξη ενός ειδικού προγράμματος άσκησης
- Χρήση βοηθημάτων στήριξης όπως μπαστούνι
- Απώλεια βάρους (όταν κρίνεται απαραίτητο)
- Τοποθέτηση πάγου για 20 λεπτά ανά τρεις ώρες
- Έγχυση βιολογικών παραγόντων – PRP
Εφόσον εφαρμοστούν όλες οι διαθέσιμες συντηρητικές μέθοδοι και ο ασθενής συνεχίζει να παρουσιάζει έντονα συμπτώματα, η χειρουργική θεραπεία αποτελεί μονόδρομο. Η χειρουργική θεραπεία της τροχαντηρίτιδας πλέον πραγματοποιείται με τη χρήση μιας ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου, της αρθροσκόπησης.
Ο Δρ. Βασίλης Ζάχος βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο το οποίο βασίζεται στις ανάγκες σας.