Τι είναι η αρθροπλαστική ώμου;
Η αρθροπλαστική ώμου αποτελεί μια σύγχρονη χειρουργική επέμβαση η οποία χρησιμοποιείται ευρέως για την αποκατάσταση διαφόρων παθήσεων της άρθρωσης του ώμου που προκαλούν πόνο, δυσκαμψία και περιορισμένο εύρος κίνησης. Κατά την επέμβαση αφαιρούνται τα κατεστραμμένα τμήματα της άρθρωσης του ώμου, τα οποία στη συνέχεια αντικαθίστανται από μια τεχνητή άρθρωση, γνωστή και ως πρόθεση. Η πρόθεση κατασκευάζεται από μέταλλο ή πλαστικό και είναι ειδικά σχεδιασμένη ώστε να μιμείται επιτυχώς τη φυσιολογική λειτουργία της άρθρωσης του ώμου.
Ποια συμπτώματα υποδηλώνουν μια πάθηση του ώμου;
Τα συνηθέστερα συμπτώματα των παθήσεων του ώμου τα οποία οδηγούν έναν ασθενή στον ιατρό του, είναι τα ακόλουθα:
- Πόνος στην περιοχή του ώμου, ο οποίος μπορεί να είναι συνεχής ή διαλείπων και να επιδεινώνεται όταν πραγματοποιούνται ορισμένες κινήσεις.
- Δυσκαμψία, η οποία δυσχεραίνει την κίνηση του χεριού.
- Αδυναμία στον ώμο, η οποία περιορίζει σε μεγάλο βαθμό της άρση βάρους.
- Πρήξιμο ή φλεγμονή γύρω από την άρθρωση του ώμου η οποία προκαλεί δυσφορία ή πόνο.
- Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο χέρι.
- Χαρακτηριστικός ήχος «κλικ».
Πώς γίνεται η διάγνωση των προβλημάτων του ώμου;
Όταν εμφανίζονται τα προαναφερθέντα συμπτώματα στην περιοχή του ώμου και ο ασθενής απευθύνεται στον ιατρό του, εκείνος ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία προκειμένου να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος. Αρχικά, ο ιατρός λαμβάνει το ιατρικό ιστορικό του ασθενή και σημειώνει προσεκτικά τα συμπτώματά του. Στη συνέχεια, ανάλογα την περίπτωση, μπορεί να ζητήσει απεικονιστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Οι τελευταίες δίνουν σημαντικές πληροφορίες για το πρόβλημα που εμφανίζει ο ασθενής, το μέγεθός και την ακριβή τοποθεσία του.
Πότε πραγματοποιείται η αρθροπλαστική ώμου;
Η αρθροπλαστική ώμου επιλέγεται όταν ο ασθενής διαγνωστεί με σοβαρή βλάβη στην άρθρωση του ώμου η οποία δε μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω των διαθέσιμων συντηρητικών μεθόδων. Οι βασικότερες παθήσεις του ώμου που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη μέθοδος είναι οι εξής:
- Οστεοαρθρίτιδα
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου
- Αγγειακή νέκρωση
- Τραυματισμός του ώμου
Πώς πραγματοποιείται η αρθροπλαστική ώμου;
Η επέμβαση της αρθροπλαστικής ώμου μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση διαφορετικών τεχνικών για τη στοχευμένη αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι βασικότερες είναι η παραδοσιακή αρθροπλαστική ώμου, η αντίστροφη αρθροπλαστική ώμου και η ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική ώμου.
Ανεξάρτητα από την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί, η διαδικασία περιλαμβάνει συνήθως τα ακόλουθα βήματα:
- Χορήγηση γενικής ή τοπικής αναισθησίας για να μουδιάσει ο ώμος και ο βραχίονας.
- Διενέργεια τομής στον ώμο προκειμένου ο χειρουργός να αποκτήσει πρόσβαση στην πάσχουσα άρθρωση.
- Αφαίρεση του κατεστραμμένου ή άρρωστου ιστού από την άρθρωση.
- Προετοιμασία του οστού για να δεχτεί την τεχνητή άρθρωση.
- Τοποθέτηση της πρόθεσης στο οστό και στήριξή της με τη χρήση βιδών.
- Κλείσιμο της τομής με τη χρήση ειδικών ραμμάτων και τοποθέτηση επιδέσμου.
Μετεγχειρητική πορεία ασθενή
Η μετεγχειρητική πορεία της αρθροπλαστικής ώμου διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Οι παράγοντες που κρίνουν την πορεία ενός ασθενή είναι η ηλικία του, η γενική κατάσταση της υγείας του και ο τύπος της επέμβασης που πραγματοποιήθηκε. Σε γενικές γραμμές, η μετεγχειρητική πορεία ενός ασθενή μπορεί να περιλαμβάνει:
- Παραμονή στο νοσοκομείο από ένα έως και τρία εικοσιτετράωρα μετά την επέμβαση
- Χορήγηση παυσίπονων για τη διαχείριση του πόνου
- Φυσικοθεραπεία
- Προγραμματισμένα ραντεβού με τον ιατρό κατά τα οποία παρακολουθείται η πρόοδός του και η πορεία της επούλωσης
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Βασίλης Ζάχος έχει εξειδίκευση στην ανακατασκευή αρθρώσεων και εφαρμόζει όλες τις σύγχρονες τεχνικές. Η πολυετής εμπειρία του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό τον καθιστούν κατάλληλο για την αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών προβλημάτων με ασφάλεια και σεβασμό προς τον ασθενή. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για την αντιμετώπιση του δικού σας προβλήματος.