Toggle menu

Ρήξη υπερακανθίου

Τι είναι η ρήξη υπερακανθίου;

Η ρήξη υπερακανθίου μυός είναι ένας τραυματισμός του στροφικού πετάλου που μπορεί να προκαλέσει πόνο στον ώμο και αδυναμία χρήσης του χεριού και μπορεί να είναι μερική ή πλήρης. Το στροφικό πέταλο είναι μια ομάδα μυών και τενόντων στον ώμο που καθιστούν δυνατή την κίνηση των χεριών. Το στροφικό πέταλο διατηρεί τη σφαίρα του οστού του άνω βραχίονα σας (βραχιόνιο) στην υποδοχή της ωμοπλάτης.

Αίτια και παράγοντες κινδύνου της ρήξης υπερακανθίου

Μπορείτε να υποστείτε ρήξη υπερακανθίου με δύο τρόπους: τραυματίζοντας τον ώμο σας ή φθείροντας τους τένοντες με την πάροδο του χρόνου.

 

Ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με:

  • Το επάγγελμα. Επαγγέλματα όπως οι ελαιοχρωματιστές σπιτιών και οι εργάτες οικοδομών σας θέτουν σε μεγαλύτερη πιθανότητα ρήξης του στροφικού πετάλου.
  • Την έλλειψη παροχής αίματος. Καθώς μεγαλώνετε, η περιοχή του στροφικού πετάλου αιματώνεται λιγότερο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αποκατάσταση των μικρών ρηγματώσεων, οδηγώντας σε μεγαλύτερες ρήξεις.
  • Την υπερανάπτυξη των οστών στον ώμο, η οποία συμβαίνει συχνότερα καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να φθείρει τους ιστούς του στροφικού πετάλου και να προκαλέσει ρήξεις.
  • Την ηλικία. Οι ρήξεις υπερακανθίου είναι πιο συχνές σε άτομα άνω των 60 ετών.
  • Το οικογενειακό ιστορικό. Οι γιατροί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα γενετικό κομμάτι στις ρήξεις του στροφικού πετάλου. Συμβαίνουν συχνότερα σε ορισμένες οικογένειες.
  • Τον αθλητισμό. Το μπέιζμπολ, το τένις, η κωπηλασία και η άρση βαρών είναι αθλήματα που καταπονούν το στροφικό πέταλο και σας θέτουν σε κίνδυνο για ρήξεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης υπερακανθίου;

Τα ακόλουθα είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ρήξης υπερακανθίου και περιλαμβάνουν:

 

  • Επαναλαμβανόμενο πόνο, ιδίως με ορισμένες δραστηριότητες
  • Πόνο που σας εμποδίζει να κοιμηθείτε στην τραυματισμένη πλευρά
  • Ήχοι τριξίματος κατά την κίνηση του χεριού
  • Περιορισμένη ικανότητα κίνησης του χεριού σας
  • Μυϊκή αδυναμία

 

Θεραπεία

Οι συντηρητικές θεραπείες – όπως η ξεκούραση, ο πάγος και η φυσιοθεραπεία – είναι μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται για να αναρρώσει κανείς από ρήξη υπερακανθίου. Εάν ο τραυματισμός σας είναι σοβαρός, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

 

Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία είναι συνήθως μία από τις πρώτες θεραπείες που προτείνονται. Ασκήσεις προσαρμοσμένες στη συγκεκριμένη θέση του τραυματισμού του στροφικού πετάλου μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ευελιξίας και της δύναμης του ώμου. Η φυσικοθεραπεία αποτελεί επίσης σημαντικό μέρος της διαδικασίας ανάρρωσης μετά από χειρουργική επέμβαση στο στροφικό πέταλο.

 

Ενέσεις

Μια ένεση στεροειδών στην άρθρωση του ώμου μπορεί να είναι χρήσιμη, ειδικά εάν ο πόνος παρεμποδίζει τον ύπνο, τις καθημερινές δραστηριότητες ή τη φυσιοθεραπεία. Ενώ τέτοιες ενέσεις συχνά προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, μπορούν επίσης να αποδυναμώσουν τον τένοντα και να μειώσουν την επιτυχία μιας μελλοντικής χειρουργικής επέμβασης στον ώμο.

 

Χειρουργική επέμβαση

Πολλοί διαφορετικοί τύποι χειρουργικών επεμβάσεων είναι διαθέσιμοι για τη ρήξη υπερακανθίου, όπως:

 

  • Αρθροσκοπική αποκατάσταση του τένοντα. Σε αυτή τη διαδικασία, οι χειρουργοί εισάγουν μια μικροσκοπική κάμερα (αρθροσκόπιο) και εργαλεία μέσω μικρών τομών για να επανασυνδέσουν τον τενοντά που έχει υποστεί ρήξη με το οστό.
  • Ανοικτή αποκατάσταση του τένοντα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανοικτή αποκατάσταση του τένοντα μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή. Σε αυτούς τους τύπους χειρουργικών επεμβάσεων, ο χειρουργός σας εργάζεται μέσω μιας μεγαλύτερης τομής για να επανασυνδέσει τον κατεστραμμένο τένοντα με το οστό.
  • Μεταφορά τένοντα. Εάν ο σχισμένος τένοντας είναι πολύ κατεστραμμένος για να επανακολληθεί στο οστό του βραχίονα, οι χειρουργοί μπορεί να αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν έναν κοντινό τένοντα ως αντικαταστάτη.
  • Αντικατάσταση ώμου. Οι μαζικές κακώσεις του στροφικού πετάλου μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης του ώμου. Για να βελτιωθεί η σταθερότητα της τεχνητής άρθρωσης, μια καινοτόμος διαδικασία (αντίστροφη αρθροπλαστική ώμου) εγκαθιστά το σφαιρικό τμήμα της τεχνητής άρθρωσης στην ωμοπλάτη και το τμήμα της υποδοχής στο οστό του βραχίονα.

Η ρήξη υπερακανθίου αποτελεί μια δύσκολη κατάσταση που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του ασθενή. Για την οριστική αντιμετώπιση της ρήξης υπερακανθίου, απευθυνθείτε στον Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Βασίλειο Ζάχο.  Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Βασίλειος Ζάχος είναι Διευθυντής του τμήματος Ανακατασκευής Αρθρώσεων Ελάχιστης Επεμβατικότητας και Αρθροσκόπησης (Euroclinic Arhro-MIS) στην Ευρωκλινική Αθήνας. Για περισσότερες πληροφορίες για τη σύγχρονη αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών προβλημάτων και παθήσεων επικοινωνήστε μαζί του.