Toggle menu

Εξάρθρημα επιγονατίδας

Το εξάρθρημα επιγονατίδας αναφέρεται στην κατάσταση, κατά την οποία η άρθρωση της επιγονατίδας προβάλλει από τη μηριαία τροχιλία προς τα έξω. Συνήθως, προκαλείται μετά από κάποια πρόσκρουση, τραυματισμό, πτώση ή λόγω ξαφνικής στροφής. Οι ασθενείς με εξάρθρημα επιγονατίδας φέρουν έντονους πόνους, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν δυσκολία στη βάδιση.

 

Τι είναι το εξάρθρημα επιγονατίδας ;

Η επιγονατίδα είναι ένα από τα οστά που σχηματίζουν την άρθρωση του γόνατος. Βρίσκεται μπροστά από το γόνατο και ενώνει τον τετρακέφαλο με την με το άνω μέρος της κνήμης μέσω του επιγονατιδικού τένοντα.

H επιγονατίδα αρθρώνεται με το μηριαίο οστό, την μηριαία τροχιλία, που αποτελεί ένα είδος «αύλακας». Η διατήρηση της επιγονατίδας εντός της αύλακας κατά την κάμψη και έκταση επιτρέπει στον άνθρωπο την επιτέλεση όλων των δραστηριοτήτων και κινήσεων (περπάτημα, τρέξιμο, κάθισμα). Στην περίπτωση δε, που η επιγονατίδα «γλιστρήσει» έξω από το αυλάκι, προκαλούνται προβλήματα στη λειτουργία της άρθρωσης, τα οποία επιφέρουν έντονο πόνο. Συνεπώς, όταν η επιγονατίδα εξαρθρώνεται και εκτοπίζεται έξω από την μηριαία τροχιλία, είναι αδύνατο να κινηθεί πάνω-κάτω.

 

Ποια συμπτώματα προκαλεί;

Το εξάρθρημα επιγονατίδας εκδηλώνεται με έντονο άλγος και παραμόρφωση της περιοχής του γόνατος, καθώς η επιγονατίδα εκτοπίζεται στην εξωτερική πλευρά της άρθρωσης. Τα κυριότερα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι τα εξής :

  • Παρουσία πόνου στο πρόσθιο τμήμα του γόνατος
  • Το γόνατο ακινητοποιείται και δε μπορεί να υποστηρίξει το βάρος τους σώματος
  • Δυσκαμψία και οίδημα στην περιοχή
  • Πόνος στην καθιστή θέση

Το εξάρθρημα επιγονατίδας λόγω της επώδυνης κατάστασης που δημιουργεί στον ασθενή, δύναται να επηρεάσει την καθημερινότητα του ατόμου και να περιορίσει συνολικά την καθημερινή του ζωή. Σταδιακά, μπορεί να δημιουργηθεί περαιτέρω φθορά στον αρθρικό χόνδρο της επιγονατίδας και στο πρόσθιο τμήμα του μηριαίου οστού, δημιουργώντας οστεοαρθρίτιδα.

 

Σε ποιους μπορεί να προκληθεί το εξάρθρημα επιγονατίδας ;

Όλοι δυνητικά οι άνθρωποι μπορούν να υποστούν εξάρθρωση επιγονατίδας λόγω τραυματισμού, ενώ μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης διατρέχουν :

  • Αθλητές, ειδικά εκείνοι σε αθλήματα υψηλής πρόσκρουσης
  • Χορευτές, λόγω της δημιουργίας γρήγορων κινήσεων στροφής
  • Έφηβοι, καθώς οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι τους είναι πιο χαλαροί
  • Γυναίκες, διότι ασκείται μεγαλύτερη πίεση στο γόνατο, λόγω της φαρδύτερης λεκάνης και των χαλαρών συνδέσμων
  • Ψηλοί άνδρες, των οποίων οι αρθρώσεις δέχονται μεγαλύτερη πίεση

 

Εξάρθρημα επιγονατίδας: Διάγνωση

Η διάγνωση της εξάρθρωσης επιγονατίδας πραγματοποιείται μέσω της κλινική εξέτασης του ασθενούς στον Ορθοπεδικό Χειρουργό. Ο ιατρός αφού λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενή, διενεργεί μια προσεκτική εξέταση στην πάσχουσα περιοχή. Πολλές φορές μπορεί να ζητήσει από τον ασθενή να περπατήσει ή να κάνει έκταση και κάμψη του γόνατος. Στη συνέχεια κι αφού διαπιστωθεί εξάρθρημα επιγονατίδας, είναι απαραίτητο να διενεργηθεί απεικονιστικός έλεγχος μέσω ακτινογραφίας ή μαγνητικής τομογραφίας. Οι διεξαγωγή των παραπάνω εξετάσεων θα προσδώσει ακριβέστερη διάγνωση και εικόνα για την κατάσταση της πάσχουσας περιοχής. Παράλληλα, θα διαπιστωθεί το ενδεχόμενο να συνυπάρχουν κι άλλες βλάβες στην περιοχή.

 

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η αντιμετώπιση του εξαρθρήματος της επιγονατίδας ποικίλλει, καθώς σχετίζεται με το ιστορικό του ασθενή, το βαθμό του τραυματισμού και τη σύσταση του γόνατος. Το εξάρθρωμα επιγονατίδας αντιμετωπίζεται με τα εξής :

  • Συντηρητικά: Η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων αποτελεί το πρώτο στάδιο θεραπείας με τον περιορισμό των φυσικών δραστηριοτήτων για τρείς περίπου εβδομάδες. Ο ειδικός Ορθοπαιδικός προτείνει συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκήσεων και φυσικοθεραπείας, το οποίο ο ασθενής πραγματοποιεί σε διάστημα τριών μηνών.
  • Ανάταξη επιγονατίδας: Σε κάποιες περιπτώσεις η επιγονατίδα μπορεί να αναταχθεί από τον Ορθοπαιδικό, στην περίπτωση που η επιγονατίδα παραμείνει εξαρθρωμένη.

Εάν η επιγονατίδα συνεχίζει να εξαρθρώνεται και τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ή γίνονται χρόνια, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση της είναι μονόδρομος. Ιδιαιτέρως, όταν υπάρχει βλάβη στο οστό ή στον χόνδρο και στους τένοντες του γόνατος, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη μοναδική θεραπεία.

Εξάρθρημα επιγονατίδας & Χειρουργική αντιμετώπιση

Το εξάρθρημα επιγονατίδας μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από την εφαρμογή της αρθροσκόπησης γόνατος. Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος, η οποία δύναται να θεραπεύσει το εξάρθρωμα επιγονατίδας. Πραγματοποιείται μέσα από τον σχηματισμό μικρών τομών στο δέρμα, από τις οποίες διέρχεται το αρθροσκόπιο (μικρή κάμερα). Η πάσχουσα περιοχή εξετάζεται από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό, ο οποίος εν συνεχεία προχωρά στην εφαρμογή της θεραπείας.

 

Στην περίπτωση που κι εσείς πάσχετε από εξάρθρημα επιγονατίδας, συμβουλευτείτε τον Ορθοπαιδικό ΧειρουργόΒασίλειο Ζάχο. Ο ιατρός είναι Διευθυντής του τμήματος Ανακατασκευής Αρθρώσεων Ελάχιστης Επεμβατικότητας και Αρθροσκόπησης (Euroclinic Arhro-MIS) στην Ευρωκλινική Αθήνας και διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αποκατάσταση της εξαρθρήματος επιγονατίδας. Για περισσότερες πληροφορίες για τη σύγχρονη αντιμετώπιση των προβλημάτων του γόνατος επικοινωνήστε μαζί του.