Το ραβρόκρανο σχετίζεται με τους μυϊκούς σπασμούς των αυχενικών σπονδύλων. Το άτομο που πάσχει από ραβρόκρανο δεν μπορεί να περιστρέψει με ευκολία τον αυχένα του. Η κάθε του κίνηση προκαλεί έντονο πόνο. Οι μύες που φαίνεται πως πλήττονται, βρίσκονται στο νωτιαίο επικουρικό νεύρο. Ο σπασμός των μυών, μπορεί να είναι συνεχής ή όχι.

Το ραβρόκρανο μπορεί να είναι αποτέλεσμα προβλημάτων που σχετίζονται με νόσους των αυχενικών σπονδύλων, ρευματισμό. αμυγδαλίτιδα, αδενίτιδα, ενώ μπορεί να αποτελέσει και παρενέργεια μετά τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

Τα συμπτώματα που προκαλεί το ραβρόκρανο είναι ο έντονος πόνος κάθε φορά που ο ασθενής προσπαθεί να κουνήσει το κεφάλι αριστερά και δεξιά, ανώμαλη στάση του κεφαλιού, ζαλάδα, καθώς επίσης και περιορισμένη λειτουργικότητα του κεφαλιού.

Εφόσων πιστεύετε πως πάσχετε από ραυρόκρανο ή κάποιο άλλο αυχενικό σύνδρομο, αρμόδιος γιατρός θεωρείται ο ορθοπαιδικός. Αυτός είναι που θα κάνει τη διάγνωση έπειτα από κλινική εξέταση και θα ορίσει την κατάλληλη θεραπεία.

Εάν το ρεβρόκρανο συμβαίνει σε βρέφη, τοτε θεραπεία μπορεί να αποτελέσει μόνο η φυσιοθεραπεία. Τα πιο μεγάλα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν να βοηθηθούν κάνοντας χρήση του κολάρου. Οι μαλάξεις και τα παυσίπονα φαίνεται πως δρουν και αυτά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ραβρόκρανου.