Τι είναι η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;
Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ένας σύνδεσμος εξαιρετικά σημαντικός για την επίτευξη της σταθερότητας του γόνατος. Όμως, όταν η άρθρωση του γόνατος πραγματοποιεί μια έντονη στροφική κίνηση τότε ο πρόσθιος χιαστός υφίσταται ρήξη. Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων ή εξαιτίας κάποιας πτώσης ή κάποιου τροχαίου ατυχήματος.
Βασική αιτία της ρήξης είναι η απότομη αλλαγή κατεύθυνσης ή άσκηση βίας πάνω στο γόνατο. Εξαιτίας της ρήξης του πρόσθιου χιαστού προκαλούνται στο γόνατο και άλλες κακώσεις συνήθως, όπως η ρήξη μηνίσκου.
Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου: Με ποια χειρουργική επέμβαση αντιμετωπίζεται;
Μια από τις πιο σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές είναι Αρθροσκοπική Συνδεσμοπλαστική με αυτόλογο μόσχευμα ημιτενοντώδους τένοντα (hamstrings). Σύμφωνα με αυτή η αποκατάσταση της ρήξης πραγματοποιείται με τη χρήση μοσχεύματος, το οποίο αντικαθιστά τον πάσχοντα σύνδεσμο.
Τα διαθέσιμα μοσχεύματα είναι τριών ειδών, τα αυτόλογα, τα ετερομοσχεύματα και τα συνδετικά μοσχεύματα. Όλα τα είδη μοσχευμάτων έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και η τελική απόφαση λαμβάνεται κατόπιν συζήτησης με τον ασθενή.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκοπικής συνδεσμοπλαστικής με αυτόλογο μόσχευμα ημιτενοντώδους τένοντα(hamstrings);
Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής All inside-anteromedial portal είναι πολλά. Έτσι, η χειρουργική αποκατάσταση του χιαστού είναι πιο άμεση με τις λιγότερες δυνατές επιπλοκές για τον ασθενή. Ειδικότερα, τα πλεονεκτήματα μετά το χειρουργείο είναι:
Μικρότερο τραύμα
Καλύτερη και πιο γρήγορη ενσωμάτωση μοσχεύματος
Ταχύτερη επάνοδος σε αθλητικές δραστηριότητες
Γρηγορότερη αποκατάσταση
Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος και οίδημα γόνατος
Συχνές Ερωτήσεις
Πότε πρέπει να χειρουργηθώ;
Όσο το δυνατόν ταχύτερα. Όσο πιο άμεση είναι η ιατρική επέμβαση, τόσο πιο γρήγορη η αποκατάσταση, η αποθεραπεία και η επιστροφή στις προηγούμενες αθλητικές δραστηριότητες. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι η χειρουργική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη μόνο σε περιπτώσεις ολικής ρήξης. Η μερική ρήξη πρόσθιου χιαστού αντιμετωπίζεται κυρίως συντηρητικά.
Γιατί χρησιμοποιείτε την τεχνική all inside ;
Η τεχνική ονομάζεται all inside, γιατί χρησιμοποιώ ένα τένοντα (τον ημιτενοντώδη) αντί για δύο. Επίσης, δεν ανοίγω σήραγγα στον εξωτερικό φλοιό του μηρού και της κνήμης. Με αυτόν τον τρόπο η ενσωμάτωση του μοσχεύματος είναι ταχύτερη και πιο ισχυρή.
Η τοποθέτηση του μοσχεύματος γίνεται στον κάθε ασθενή εξατομικευμένα στην ανατομική θέση του προσθίου χιαστού του και όχι στη θέση που τυχαία βολεύει το χειρουργό όπως με τις παλαιότερες τεχνικές (διακνημιαία τεχνική). Η τοποθέτηση στην ανατομική θέση δεν έχει μακροπρόθεσμες επιπλοκές και δίνει καλύτερη στροφική σταθερότητα στο γόνατο άρα καλύτερα αποτελέσματα τελικά.
Ποιο είναι το καλύτερο μόσχευμα για τη ρήξη πρόσθιου χιαστού;
Οπωσδήποτε το αυτόλογο μόσχευμα, το οποίο προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή. Αντιθέτως, το συνθετικό μόσχευμα, έχει αρκετές επιπλοκές και φτωχά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Ο τένοντας του επιγονατιδικού, οι οπίσθιοι μηριαίοι (ημιτενοντώδης και ισχνός τένοντας) και ο τένοντας του τετρακεφάλου έχουν αποδείξει εργαστηριακά, αλλά και στην πράξη ότι αντέχουν σε καταπονήσεις και δυνάμεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που οποιοδήποτε άθλημα μπορεί να φτάσει.
Γιατί εσείς χρησιμοποιείτε τον ημιτενοντώδη τένοντα ως μόσχευμα;
Στο 90% των επεμβάσεων για την πλαστική ΠΧΣ επιλέγω τον ημιτενοντώδη τένοντα, χωρίς όμως να περιορίζομαι μόνο σε αυτόν, όταν και εφόσον χρειαστεί. Είναι μια λύση, γιατί έχει αποδείξει ότι έχει τεράστια αντοχή και δεν έχει νοσηρότητα της δότριας περιοχής. Επίσης, χρησιμοποιείται γιατί δίνει άψογα λειτουργικά αποτελέσματα με μηδαμινή μετεγχειρητική επιβάρυνση του ασθενούς.
Πότε θα ξαναπαίξω (μπάλα, μπάσκετ, τένις), αν έχω υποστεί ρήξη πρόσθιου χιαστού;
Η επιστροφή θα γίνει λιγότερο σε 6 μήνες ενώ το περισσότερο σε 9 μήνες.
Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κυρίως από την χειρουργική δεινότητα του γιατρού, την επιλογή του μοσχεύματος όπως και από τη χειρουργική τεχνική. Εξίσου σημαντικό είναι το πρόγραμμα φυσιοθεραπείας και αποκατάστασης, η συνέπεια του ασθενούς στο πρόγραμμα και ο επαρκής και συστηματικός έλεγχος από τον φυσικοθεραπευτή και τον θεράποντα ιατρό σε συγκεκριμένες δοκιμασίες.
Θα ξαναπαίξω στο ίδιο επίπεδο όπως πριν τον τραυματισμό;
Ναι, αυτό είναι σίγουρα εφικτό. Εξαρτάται πολύ από την επιλογή του χειρουργού, του προγράμματος αποκατάστασης, τη συνέπεια στο πρόγραμμα αποκατάστασης και τον λεπτομερή και συστηματικό έλεγχο των ικανοτήτων του αθλητή. Καίριο είναι το πότε και το πώς θα εκτελούνται συγκεκριμένες δοκιμασίες και ο χρόνος σταδιακής επανένταξης του αθλητή στο παιχνίδι του (σωστός χρονισμός).
Τι είδους αναισθησία χρησιμοποιείτε;
Στη συνδεσμοπλαστική του προσθίου χιαστού συνήθως ραχιαία αναισθησία (στη σπονδυλική στήλη) σε συνδυασμό με μέθη ή γενική αναισθησία. Ο ασθενής και ο αναισθησιολόγος συναποφασίζουν για το είδος της αναισθησίας.
Πόση ώρα κρατάει το χειρουργείο;
Ο καθαρός χειρουργικός χρόνος είναι περίπου μια ώρα. Συνολικά από τη στιγμή που ο ασθενής θα μπει στο χώρο του χειρουργείου έως την επιστροφή του στο θάλαμο του ορόφου περίπου 2 ώρες.
Πόσο μένω στο νοσοκομείο;
Η παραμονή στο νοσοκομείο τυπικά διαρκεί λιγότερο από 12 ώρες, από το πρωί έως το απόγευμα της ημέρας του χειρουργείου.
Αν αντιμετωπίζετε συμπτώματα πόνου ή αστάθειας στο γόνατό σας, ίσως έχει υποστεί ρήξη ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Βασίλειος Ζάχος βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και εν συνεχεία τη θεραπεία εκλογής για όποιο τυχόν ορθοπαιδικό πρόβλημα αντιμετωπίζετε. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.