Τι είναι η ωλένια νευρίτιδα;
Η ωλένια νευρίτιδα είναι μια πάθηση που εκδηλώνεται όταν το ωλένιο νεύρο πιέζεται ή ερεθίζεται. Το ωλένιο νεύρο επεκτείνεται από την περιοχή του αυχένα έως τα δάχτυλα του χεριού και είναι αρκετά σημαντικό, καθώς ευθύνεται για την κίνηση και την αίσθηση τους. Όταν ασκείται πίεση στο νεύρο, συνήθως στην περιοχή του αγκώνα, προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα στον ασθενή που δυσκολεύουν την καθημερινότητα του.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης;
Αν και η ωλένια νευρίτιδα είναι αποτέλεσμα πίεση στο νεύρο, δεν είναι πάντα ξεκάθαρο τι την προκαλεί. Συνήθως, τα αίτια εμφάνισης της μπορεί να οφείλεται:
- στη στάση ύπνου: εμφανίζεται συχνά σε άτομα που κοιμούνται με λυγισμένο τον αγκώνα για πολλή ώρα.
- στη στάση σώματος: η διαρκής στήριξη στους αγκώνες μπορεί να προκαλέσει πίεση στο νεύρο
- σε τραυματισμούς και οιδήματα στην περιοχή του αγκώνα
- σε κύστες ή όγκους στον αγκώνα
- στην αρθρίτιδα
Ποια συμπτώματα προκαλεί η ωλένια νευρίτιδα;
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που εμφανίζονται εξαιτίας της ωλένιας νευρίτιδας είναι:
- το μούδιασμα ή το μυρμήγκιασμα στον παράμεσο και το μικρό δάχτυλο
- η ακαμψία του παράμεσου και του μικρού δαχτύλου
- δυσκολία στο πιάσιμο και κράτημα αντικειμένων
- πόνος στον αγκώνα και το χέρι
- ατροφία μυών (σε χρόνια περιστατικά)
Σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι παρωδικά και μικρής έντασης. Ωστόσο, είναι σημαντικό ο ασθενής να αναζητήσει τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου ορθοπαιδικού χειρουργού, όταν τα συμπτώματα επιμένουν και χειροτερεύουν με τον καιρό.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση και η θεραπεία πρέπει να γίνονται από έμπειρο ορθοπαιδικό χειρουργό, ώστε να έχουν αποτέλεσμα. Μετά τη λήψη του ιατρικού ιστορικού και την καταγραφή των συμπτωμάτων, ο ασθενής υποβάλλεται σε :
- φυσική εξέταση: κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο γιατρός ελέγξει την κίνηση στο λαιμό, τον ώμο, τον αγκώνα, τον καρπό και τα δάχτυλα για να δει ποιες κινήσεις προκαλούν τα συμπτώματα. Επιπλέον, με ελαφριά χτυπήματα στο νεύρο θα εξετάσει εάν θα προκαλείται αντίδραση στα δάχτυλα.
- διαγνωστικές εξετάσεις: Μια πολύ σημαντική διαγνωστική εξέταση είναι το ηλεκτρομυογράφημα, το οποίο αξιολογεί εάν τα νεύρα και οι μυς λειτουργούν σωστά. Επιπλέον, στις διαγνωστικές εξετάσεις περιλαμβάνονται η ακτινογραφία και η αξονική τομογραφία (MRI) που μπορούν να φανερώσουν τα αίτια πρόκλησης της ωλένιας νευρίτιδας.
Πώς αντιμετωπίζεται η ωλένια νευρίτιδα;
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της ωλένιας νευρίτιδας εξαρτάται από την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός, αφού αξιολογήσει την κατάσταση, θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία για την ανακούφιση του ασθενή.
Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει και εξαφανίσει τα συμπτώματα όταν δεν είναι σε γοπροχωρημένο στάδιο. Συγκεκριμένα, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τη ωλένιας νευρίτιδας, ο γιατρός μπορεί να συστήσει:
- αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τον πόνο και το οίδημα
- χρήση νάρθηκα για τον ύπνο
- φυσικοθεραπεία και εργοθεραπεία για την αποκατάσταση της κίνησης και την ενδυνάμωση των μυών, καθώς και την εξάσκηση για την υλοποίηση καθημερινών κινήσεων.
Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και οι μυς ατροφούν. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την αντιμετώπιση της ωλένιας νευρίτιδας, ανάλογα με το περιστατικό. Συγκεκριμένα, η επεμβάσεις μπορεί να στοχεύουν:
- στην αποσυμπίεση του ωλένιου νεύρου
- μεταφορά του ωλενίου νεύρου σε υποδόρια, ενδομυϊκή ή υπομυϊκή θέση
- και αντιμετώπιση των αιτιών πρόκλησης της νευρίτιδας, για παράδειγμα αφαίρεση όγκων.
Η ωλένια νευρίτιδα μπορεί να δυσκολέψει την καθημερινότητα του ασθενή και να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα στους μυς. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα ωλένιας νευρίτιδας, απευθυνθείτε άμεσα στον Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Βασίλειο Ζάχο, Διευθυντή του τμήματος Ανακατασκευής Αρθρώσεων Ελάχιστης Επεμβατικότητας και Αρθροσκόπησης (Euroclinic Arhro-MIS) στην Ευρωκλινική Αθήνας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.