Toggle menu

Κάταγμα ισχίου

Η άρθρωση του ισχίου αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος. Απαρτίζεται από την κεφαλή του μηριαίου οστού και την κοτύλη της λεκάνης. Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές αρθρώσεις, καθώς συνδέει τη λεκάνη με τα πόδια και συμμετέχει ενεργά στις καθημερινές δραστηριότητες. Ένα κάταγμα ισχίου θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από κάποιον έμπειρο ορθοπαιδικό, όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

Τι είναι το κάταγμα ισχίου ;

Ως κάταγμα ισχίου ορίζεται το ράγισμα/ή σπάσιμο του ανώτερου τμήματος του μηριαίου οστού.  Είναι ένα από τα πιο συχνά κατάγματα, κυρίως στους ηλικιωμένους ασθενείς. Συνήθως ένα κάταγμα ισχίου είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή πτώσης.

 

Κατηγοριοποίηση καταγμάτων ισχίου

Οι κύριοι τύποι καταγμάτων είναι τρεις και η κατηγοριοποίηση γίνεται βάσει του σημείου που εντοπίζεται το κάταγμα:

  • Υποκεφαλικό κάταγμα ισχίου (ενδοαρθρικό κάταγμα): είναι το κάταγμα στον αυχένα του μηριαίου.

 

  • Διατροχαντήριο κάταγμα ισχίου (εξωαρθρικό κάταγμα): κάταγμα που εμφανίζεται στην περιοχή μεταξύ του ελάσσονα και μείζονα τροχαντήρα.

 

  • Υποτροχαντήριο κάταγμα ισχίου (εξωαρθρικό κάταγμα) : εντοπίζεται λίγο πιο κάτω από τον ελάσσονα τροχαντήρα του μηριαίου οστού.

 

Ποιοι ασθενείς είναι πιο επιρρεπείς στα κατάγματα ισχίου;

Τα κατάγματα ισχίου εντοπίζονται συχνότερα σε ηλικιωμένους ως αποτέλεσμα πτώσης. Οι αλλαγές του σώματος εξαιτίας της γήρανσης, όπως η μείωση της οστικής πυκνότητας και η απώλεια της μυϊκής μάζας ευνοούν τις πτώσεις. Συμπληρωματικά, παράγοντες όπως η αστάθεια, ο ίλιγγος και η νόσος του Πάρκινσον, αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες πτώσης των ηλικιωμένων.

Η πλειοψηφία των ασθενών με κάταγμα ισχίου είναι κατά το 75% γυναίκες. Αυτό συμβαίνει, γιατί μετά την εμμηνόπαυση χάνεται ραγδαία η οστική πυκνότητα, γεγονός που κάνει τα οστά εύθραυστα.

Στις νεότερες ηλικίες η πάθηση εμφανίζεται ως αποτέλεσμα τροχαίου ατυχήματος, μεγάλης πτώσης, ή συνεχόμενου τραυματισμού.  Επίσης, η καθιστική ζωή και χρήση αλκοόλ τείνουν να ενισχύουν την αδυναμία των οστών και τελικώς να αποτελούν μερικά από τα αίτια πρόκλησης καταγμάτων ισχίου.

 

Ποια συμπτώματα υποδηλώνουν κάταγμα στο ισχίο;

Το κάταγμα του ισχίου εμφανίζεται με διάφορα συμπτώματα. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι μεταξύ άλλων :

  • Πόνος στο ισχίο: έντονος πόνος στην περιοχή του ισχίου και στη βουβωνική χώρα
  • Περιορισμένη κίνηση: ο ασθενής αδυνατεί να περπατήσει ή να κινήσει το τραυματισμένο πόδι.
  • Οίδημα και μώλωπες: μπορεί να παρατηρηθεί οίδημα και μώλωπες γύρω από το ισχίο ή στο άνω μέρος του ποδιού.
  • Ασυμμετρία ποδιών : το τραυματιζόμενο πόδι βγαίνει σε έξω στροφή και εμφανίζεται πιο κοντό.

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση καταγμάτων ισχίου;

Η διάγνωση ενός κατάγματος ισχίου πραγματοποιείται εύκολα μέσω της λήψης του ιστορικού του ασθενούς και της κλινικής εξέτασής του. Η τελική διάγνωση προκύπτει από απεικονιστικές εξετάσεις, οι οποίες δίνουν περισσότερες πληροφορίες για τον τύπο του κατάγματος.

 

Κάταγμα ισχίου & Αντιμετώπιση

Η καθυστέρηση της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές, αλλά και θανατηφόρες επιπλοκές. Κάθε ασθενής με κάταγμα ισχίου θα πρέπει να λαμβάνει θεραπεία εντός 24 – 48 ωρών μετά τον τραυματισμό.

Η θεραπεία του κατάγματος ισχίου είναι κατά βάση χειρουργική και η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται κυρίως από τον τύπο του κατάγματος. Το υποκεφαλικό κάταγμα ισχίου σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας αντιμετωπίζεται με ολική αρθροπλαστική ή ημιαρθροπλαστική. Ανάλογα με τον τύπο του υποκεφαλικού κατάγματος μπορεί να εφαρμοστεί και η κοχλίωση, δηλαδή, η εσωτερική οστεοσύνθεση με τρεις κοχλίες.

Το διατροχαντήριο κάταγμα ισχίου, κυρίως αντιμετωπίζεται με ενδομυελική ήλωση (καρφί), που τοποθετείται στον μυελό του οστού, ενώ η χειρουργική παρέμβαση για την αποκατάσταση του υποτροχαντήριου κατάγματος γίνεται εξίσου με την τοποθέτησή ενδομυελικού ήλου.

Η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση των καταγμάτων ισχίου πραγματοποιείται με μερική ή γενική αναισθησία. Ο ασθενής για τις επόμενες 24 ώρες μετά την επέμβαση λαμβάνει αντιβιοτική αγωγή.

 

Αποκατάσταση μετά το χειρουργείο

Η αποκατάσταση του ασθενούς μετά από τη χειρουργική επέμβαση εξαρτάται από το είδος του κατάγματος και την ηλικία του. Ο συνδυασμός τεχνικών ελάχιστης επεμβατικότητας με την εφαρμογή του πρωτόκολλου γρήγορης αποκατάστασης (Fast track), βοηθάει τους ασθενείς να περπατήσουν 2-3 ώρες μετά από το χειρουργείο. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις η αποκατάσταση της πλήρους κίνησης είναι ζήτημα μηνών (4-6 μήνες).

Ο ασθενής βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση από τον ιατρό και η αποκατάσταση περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης. Οι ασκήσεις μετά τη χειρουργική επέμβαση συμβάλλουν αποτελεσματικά στην πλήρη αποκατάσταση και επιστροφή του ασθενούς  στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ο Δρ. Βασίλης Ζάχος βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο το οποίο βασίζεται στις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.