Toggle menu

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

Hip DAA-MIS Technique

Ανακατασκευή της άρθρωσης του ισχίου με άμεση πρόσθια προσπέλαση (Direct Anterior Approach) και χειρουργική τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας (Minimally Invasive Surgery)

Πλεονεκτήματα της τεχνικής
1. Πολύ μικρότερη τομή του δέρματος
2. Δεν κόβονται μύες, τένοντες – διαμυϊκή προσπέλαση ισχίου
3. Δεν κινδυνεύουν νεύρα – διανευρική προσπέλαση ισχίου
4. Ελάχιστο τραύμα μαλακών μορίων – Ελάχιστη απώλεια αίματος
5. Άψογη ορατότητα οστικών δομών σε Ύπτια θέση ασθενή χωρίς έλξη
6. Εξαιρετική τοποθέτηση και προσανατολισμός της ολικής
7. Ποτέ ανισοσκελία
8. Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
9. Ταχύτερη επανένταξη στην καθημερινότητα
10. Γρηγορότερη αποθεραπεία και λειτουργική αποκατάσταση
11. Άριστα και Μακροχρόνια λειτουργικά αποτελέσματα

Συχνές Ερωτήσεις

1. Έχω οστεοαρθρίτιδα ισχίου. Πρέπει να χειρουργηθώ;
Μόνο εάν έχετε δοκιμάσει τη συντηρητική αντιμετώπιση και αυτή έχει αποτύχει. Οι περισσότεροι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ισχίου πριν φτάσουν στο χειρουργείο έχουν πάρει για αρκετά χρόνια αντιφλεγμονώδη από το στόμα και πιο σπάνια έχουν κάνει ενδαρθρικές εγχύσεις με υαλουρονικό οξύ, με κορτιζόνη ή και με αυξητικούς παράγοντες (PRP).
Εάν όλα αυτά απέτυχαν να σταματήσουν τον πόνο στο ισχίο και επηρεάζουν τη βάδιση και την καθημερινότητά σας, τότε είναι η στιγμή που πρέπει να επισκεφτείτε τον ορθοπαιδικό σας.

2. Πότε πρέπει να χειρουργηθώ;
Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι επέμβαση που γίνεται προγραμματισμένα χωρίς βιασύνη. Χρειάζεται σχολαστικός προεγχειρητικός έλεγχος για να ρυθμιστούν πιθανά άλλα προβλήματα. Όταν τα πάντα έχουν ελεγχθεί, ρυθμιστεί και έχει γίνει ο λεπτομερής και εξατομικευμένος σχεδιασμός της επέμβασης πάνω στο ισχίο του συγκεκριμένου ασθενή τότε και μόνο καθορίζεται η ημερομηνία του χειρουργείου.

3. Γιατί τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας (DAA-MIS);
Γιατί έχει αποδείξει ότι έχει καλύτερα άμεσα αποτελέσματα χωρίς τα προβλήματα που ενέχουν οι άλλες προσπελάσεις. Είναι ιδανική τεχνική γιατί οδηγεί σε τέλεια τοποθέτηση και προσανατολισμό της ολικής χωρίς μακρύτερο ή κοντύτερο σκέλος (ανισοσκελία) όπως και σε άριστα μακροχρόνια λειτουργικά αποτελέσματα. Γιατί έχει πολλά .άμεσα μετεγχειρητικά πλεονεκτήματα.
Μικρή κάκωση των μαλακών μορίων με ελάχιστη απώλεια αίματος και άμεση κινητοποίηση με περιορισμένο πόνο του ασθενή. Είναι σαφώς η καλύτερη επιλογή για τους περισσότερους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του ισχίου.

4. Είναι πάντοτε εφικτή η τεχνική DAA-MIS;
Στις περισσότερες οστεοαρθρίτιδες του ισχίου είναι εφικτή. Σε ασθενείς με μεγάλη συγκέντρωση λίπους στην κοιλιακή χώρα που καλύπτει την περιοχή της προσπέλασης στην όρθια θέση δεν ενδείκνυται.

5. Υπάρχουν επιπλοκές της επέμβασης;
Ναι, όπως σε όλες τις επεμβάσεις. Η κακή τοποθέτηση, η λοίμωξη των υλικών και η φλεβική θρόμβωση είναι οι κυριότερες. Οι συνολικές πιθανότητες για όλες τις επιπλοκές είναι περίπου 1-2%. Ο καλός προεγχειρητικός σχεδιασμός, ο έλεγχος και η ρύθμιση των άλλων προβλημάτων υγείας του ασθενή και η μετεγχειρητική αντιπηκτική αγωγή μειώνουν στο ελάχιστο τις πιθανότητες επιπλοκής.

6. Πότε θα είμαι καλά; Πότε θα γυρίσω στην καθημερινότητά μου;
Στις καθημερινές δραστηριότητες χωρίς καθόλου πόνο και με πλήρη λειτουργία του ισχίου σε 20 με 30 ημέρες από το χειρουργείο. Η κινητοποίηση είναι άμεση την ίδια ημέρα του χειρουργείου και η συστηματική αποθεραπεία και ενεργητική αποκατάσταση με φυσιοθεραπευτή είναι απαραίτητη για τη σταδιακή επανένταξη στην καθημερινότητα.

7. Τι είδους αναισθησία χρησιμοποιείτε;
Συνήθως η ραχιαία αναισθησία (στη σπονδυλική στήλη) σε συνδυασμό με μέθη και έγχυση ειδικών αναισθησιολογικών παραγόντων τοπικά είναι αρκετή στην ολική αρθροπλαστική του ισχίου.

8. Πόση ώρα κρατάει το χειρουργείο;
Ο καθαρός χειρουργικός χρόνος είναι περίπου μια με μιάμιση ώρα. Συνολικά από τη στιγμή που ο ασθενής θα μπει στο χώρο του χειρουργείου έως την επιστροφή του στο θάλαμο του ορόφου περίπου 3 ώρες.

9. Πόσο μένω στο νοσοκομείο;
Συνήθως δυο 24ωρα είναι αρκετά για την ασφαλή μετεγχειρητική παρακολούθηση του ασθενή.

Copyright © 2020 All Rights Reserved