Οι μυοσκελετικές κακώσεις στα νήπια, αλλά και στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, είναι αρκετά συχνές ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Τα παιδιά αποτελούν έναν σημαντικό μέσο όρο επισκεπτών στα νοσοκομεία, εξαιτίας κάποιου τραυματισμού.

Οι αθλητικές δραστηριότητες είναι αυτές που οδηγούν συχνά σε τραυματισμούς, ενώ οι τυχαίοι τραυματισμοί αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου σε βρέφη ηλικίας άνω του ενός έτους.

Το μυοσκελετικό σύστημα των παιδιών έχει τη δυνατότητα να αναπλάθει τους τραυματισμούς εξαιρετικά γρήγορα, για αυτό και η αντιμετώπιση των τραυμάτων του μυοσκελετικού διαφέρει σε κάποιο βαθμό στα παιδιά, σε σχέση με τους ενήλικες.

Τα οστά των παιδιών αξίζει να αναφέρουμε πως διαθέτουν δυνατό περιόστεο, καθώς επίσης και πολλές χόνδρινες νησίδες, οι οποίες ονομάζονται επιφύσεις.

Οι συχνότερες κακώσεις στα παιδιά διακρίνονται στις κακώσεις χαμηλής ενέργειας και στις κακώσεις υψηλής ενέργειας. Στις κακώσεις χαμηλής ενέργειας παρατηρούμε κατάγματα, τα οποία αντιμετωπίζονται χωρίς να απειλείται η ζωή του παιδιού. Αντίθετα, οι κακώσεις υψηλής ενέργειας αποτελούν τις βαριές περιπτώσεις και η διακομιδή στο νοσοκομείο θα πρέπει να γίνεται άμεσα, καθώς μπορεί να απειληθεί η ζωή του παιδιού.

Τα μισά ατυχήματα σχετίζονται με τις πτώσεις. Πτώσεις που μπορούν να συμβούν ακόμα και στο σπίτι. Τα ατυχήματα στην κουζίνα και στις σκάλες αποτελούν τις πιο σοβαρές περιπτώσεις.