Το στραμπούληγμα του αστραγάλου αποτελεί μια επίπονη κατάσταση η οποία τις περισσότερες φορές διαδραματίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας της χρήσης καλοκαιρινών υποδημάτων και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

Το στραμπούληγμα στον αστράγαλο μπορεί να συμβεί σε όλους μας, ακάμα και τη στιγμή που δεν το περιμένουμε. Την ώρα του συμβάντος, θα νιώσουμε έναν έντονο πόνο, αλλά καθώς περνάει η ώρα ο πόνος αυτός θα γίνεται ακόμα μεγαλύτερος με αποτέλεσμα να μην μπορούμε καν να περπατήσουμε.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως κάθε στραμπούληγμα δεν είναι το ίδιο. Άλλο στραμπούληγμα μπορεί να είναι ελαφρύ και άλλο πιο σοβαρό και να απαιτείται ακόμα και χειρουργείο για την αποκατάσταση της ζημιάς. Όλα εξαρτώνται από τη ζημιά που φέρουν οι σύνδεσμοι, όπως είναι τα οστά και οι μύες. Καλό θα ήταν μετά από κάθε τέτοιο γεγονός να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στον ορθοπαιδικό σας, ώστε αυτός να κρίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μην πρηστεί η περιοχή γύρω από τον αστράγαλο αλλά και να περιοριστεί ο πόνος μέχρι να επισκεφτούμε τον ορθοπαιδικό μας;
Αρχικά θα πρέπει να βάλουμε πάγο στο σημείο και να δέσουμε καλά το πόδι μας. Προσπαθούμε να μην κουνάμε καθόλου την άρθρωση αυτή και να έχουμε το πόδι μας ψηλά. Δεν πρέπει να πιέζουμε το πόδι μας περπατώντας, αλλά προσπαθούμε να το ξεκουράσουμε.

Εφόσον δεν υπάρχει μεγάλη ζημιά, ο πόνος θα αρχίσει σιγά σιγά να υποχωρεί, ενώ μπορείτε να κάνετε κάποιες ασκήσεις ενδυνάμωσης τις οποίες θα σας υποδείξει ο ορθοπαιδικός σας.