Ο πόνος στο γόνατο είναι μια συχνή κατάσταση η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία εξαιτίας διαφορετικών αιτιών. Το σύμπτωμα αυτό ανάλογα με την αιτία πρόκλησής του μπορεί να προκαλεί απλή ενόχληση στον ασθενή ή σε πιο σοβαρές περιπτώσεις να παρακωλύει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ακόμα και οι δυσκολότερες περιπτώσεις πόνου στο γόνατο μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο θα πρέπει να προηγηθεί η σωστή διάγνωση και να εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία από έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό.

 

Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες του πόνου στο γόνατο;

Ο πόνος στο γόνατο συνήθως οφείλεται σε χρόνια καταπόνηση ή σε τραυματισμό. Στις μεγαλύτερες ηλικίες επιδεινώνεται σταδιακά με τη φυσιολογική φθορά των αρθρώσεων λόγω της διαδικασίας της γήρανσης. Αντίθετα, στις μικρότερες ηλικίες η κύρια αιτία πρόκλησής του είναι ο τραυματισμός. Όταν το γόνατο τραυματιστεί, ο πόνος είναι αιφνίδιος και πιο έντονος. Κυριότερες αιτίες τραυματισμού του γόνατος είναι οι αθλητικές δραστηριότητες και η χειρωνακτική εργασία. Τέλος, ο πόνος στο γόνατο μπορεί να είναι σύμπτωμα φλεγμονής ή κληρονομικής πάθησης.

 

Ποια συμπτώματα εμφανίζονται με τον πόνο στο γόνατο;

Ο πόνος στο γόνατο εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους ανάλογα με την υποκείμενη αιτία. Τα συνήθη συμπτώματα που σχετίζονται με τον πόνο στο γόνατο είναι τα ακόλουθα:

  • Δυσφορία και πόνος στην άρθρωση του γόνατος ή γύρω από αυτήν
  • Φλεγμονή και πρήξιμο γύρω από την άρθρωση
  • Δυσκαμψία η οποία εμποδίζει την ελεύθερη κίνηση της άρθρωσης
  • Περιορισμένο εύρος κίνησης
  • Αστάθεια, αίσθημα ότι το γόνατο λυγίζει και δε στηρίζει το σώμα
  • Χαρακτηριστικός ήχος κλικ κατά την κίνηση της άρθρωσης
  • Ερυθρότητα γύρω από το γόνατο

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα αυτά διαφέρουν ανάλογα με την αιτία εμφάνισης του πόνου στο γόνατο. Για τον λόγο αυτό, κάθε περιστατικό θα πρέπει να αξιολογείται εξατομικευμένα από έναν έμπειρο ιατρό με σκοπό την ορθή διάγνωση.

 

Πώς διαγιγνώσκεται ο πόνος στο γόνατο;

Για τη διάγνωση του πόνου στο γόνατο και την εύρεση της αιτίας που τον προκαλεί απαιτείται ένας συνδυασμός αξιολόγησης του ιατρικού ιστορικού, της φυσικής εξέτασης και των διαγνωστικών εξετάσεων. Ο ιατρός λαμβάνει αρχικά το ιατρικό ιστορικό του ασθενή και ενημερώνεται για πιθανά συμπτώματα πέραν του πόνου. Στη συνέχεια προχωρά στη φυσική εξέταση του γόνατος αξιολογώντας το εύρος κίνησης, τη σταθερότητα, πιθανά σημάδια πρηξίματος κλπ. Ανάλογα με τα ευρήματα, μπορεί να ζητηθούν απεικονιστικές εξετάσεις για να αποκλειστούν ορισμένες παθήσεις και να οριστικοποιηθεί η διάγνωση. Τέτοιες εξετάσεις είναι η μαγνητική τομογραφία, η αξονική τομογραφία κλπ. Οι εξετάσεις αυτές θα δώσουν πολύτιμες πληροφορίες στον ιατρό, ο οποίος στη συνέχεια θα ορίσει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

 

Πώς θεραπεύεται ο πόνος στο γόνατο;

Η εμφάνιση πόνου στο γόνατο υποδηλώνει της ύπαρξη κάποιου προβλήματος του οποίου η αντιμετώπιση συνήθως απαιτεί ιατρική παρέμβαση. Η αρχική θεραπεία μπορεί είναι συντηρητική και μπορεί να περιλαμβάνει ξεκούραση, φυσικοθεραπεία, παγοθεραπεία και λήψη φαρμάκων. Όταν όμως ο πόνος παραμένει, τότε μοναδική επιλογή για την αντιμετώπισή του αποτελεί η χειρουργική θεραπεία.

 

Χειρουργική θεραπεία πόνου στο γόνατο

Η εξέλιξη της χειρουργικής επιστήμης μας έχει επιτρέψει να μιλάμε πλέον για ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους οι οποίες αντιμετωπίζουν τον πόνο στο γόνατο οριστικά, με γνώμονα την ασφάλεια του ασθενή. Συγκεκριμένα, δύο βασικές ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι που διενεργούνται για την επιτυχή αντιμετώπιση του πόνου στο γόνατο είναι η αρθροσκόπηση γόνατος και η αρθροπλαστική γόνατος. Ανάλογα με το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεται, ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός επιλέγει την ιδανική μέθοδο σεβόμενος τις ανάγκες, την ηλικία και την κατάσταση υγείας του ασθενή του.

 

Σε περίπτωση που εμφανίσατε πόνο στο γόνατο μην καθυστερείτε το ραντεβού με τον ιατρό σας. Η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την πλήρη αποκατάστασή του και μπορεί να σας γλιτώσει από μεγάλη ταλαιπωρία. Επικοινωνήστε με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Βασίλειο Ζάχο, Διευθυντή του τμήματος Ανακατασκευής Αρθρώσεων Ελάχιστης Επεμβατικότητας και Αρθροσκόπησης (Euroclinic Arhro-MIS) στην Ευρωκλινική Αθήνας, για ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας.