Γάγγλιο
Το γάγγλιο είναι η πιο συχνή μορφή καλοήθους όγκου που εμφανίζεται στο χέρι και συγκεκριμένα στον καρπό. Δεν αποκλείεται όμως να σχηματιστεί και στα δάκτυλα ή τα πόδια. Πρόκειται για μια κύστη η οποία είναι γεμάτη υγρό και σχηματίζεται στην επιφάνεια του δέρματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις το γάγγλιο υποχωρεί από μόνο του ή μέσω συντηρητικής αντιμετώπισης. Όμως είναι αρκετές οι περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται χειρουργική παρέμβαση για την αντιμετώπισή του.
Από τι προκαλείται το γάγγλιο;
Μέχρι και σήμερα δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως οι μηχανισμοί οι οποίοι πυροδοτούν την εμφάνιση του γαγγλίου. Παρόλα αυτά, ορισμένες θεωρίες υποστηρίζουν ότι το γάγγλιο μπορεί να εμφανιστεί έπειτα από τον τραυματισμό της άρθρωσης. Πολλοί ερευνητές συμφωνούν ότι ο σχηματισμός ενός γαγγλίου οφείλεται στα μεσεγχυματικά κύτταρα τα οποία εκκρίνουν ένα ζελατινώδες υγρό μετά από έναν τραυματισμό.
Ποιοι το εμφανίζουν συχνότερα;
Σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα που εμφανίζουν συχνότερα ένα γάγγλιο είναι:
- Οι γυναίκες (τρεις φορές συχνότερα από τους άντρες)
- Άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 20 έως 50 ετών
- Άτομα τα οποία έχουν τραυματίσει την άρθρωση του καρπού στο παρελθόν
- Άτομα που έχουν αρθρίτιδα
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν θα εμφανίσουν όλα τα άτομα της παραπάνω λίστας γάγγλιο. Απλώς είναι περισσότερο επιρρεπή στην εμφάνισή του.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα ενός γαγγλίου είναι το εξόγκωμα κάτω από το δέρμα της πάσχουσας περιοχής. Το εξόγκωμα αυτό μπορεί να ποικίλλει σε μέγεθος και σχήμα και σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί το μοναδικό σύμπτωμα του γαγγλίου. Ακόμη, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μεγαλώσει με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα όταν ο ασθενής κινεί περισσότερο τη συγκεκριμένη άρθρωση. Επιπλέον συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν με το γάγγλιο είναι ο μυϊκό πόνος ή το μυρμήγκιασμα.
Πώς διαγιγνώσκεται το γάγγλιο;
Το γάγγλιο διαγιγνώσκεται μέσω της φυσικής εξέτασης. Η εμφάνιση και η θέση του όγκου συνήθως είναι αρκετά για να οριστικοποιηθεί η διάγνωση. Ο ιατρός μπορεί να πιέσει το εξόγκωμα για να δει εάν προκαλεί ενόχληση στον ασθενή ή να το φωτίσει για να διαπιστώσει εάν είναι διαφανές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν ο ιατρός το απαιτήσει, μπορεί να αφαιρέσει ένα δείγμα από το εσωτερικό του εξογκώματος και στη συνέχεια να το αποστείλει για περαιτέρω ανάλυση (βιοψία). Ακόμη, μπορεί να ζητήσει μια ακτινογραφία για να αποκτήσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του εσωτερικού της περιοχής.
Ποια είναι η θεραπεία για το γάγγλιο;
Η θεραπεία για το γάγγλιο μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Οι συντηρητικές μέθοδοι περιλαμβάνουν: ακινητοποίηση, αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή, χρήση νάρθηκα και παρακέντηση. Ωστόσο, οι τεχνικές αυτές παρουσιάζουν αρκετά υψηλά ποσοστά υποτροπής της πάθησης.
Όταν η συντηρητική μέθοδος αποτυγχάνει και το γάγγλιο επιστρέφει ή παρουσιάζει επιμέρους συμπτώματα, τότε για την αντιμετώπισή του απαιτείται η εφαρμογή χειρουργικής θεραπείας. Επίσης η χειρουργική θεραπεία προτείνεται και σε περιπτώσεις όπου το γάγγλιο προκαλεί αισθητικό πρόβλημα στον ασθενή και επιθυμεί την αφαίρεσή του. Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρης της κύστης. Ο ακριβής τρόπος αφαίρεσης εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του γαγγλίου και τις προτιμήσεις του ασθενή. Σε κάθε περίπτωση, ο χειρουργός θα πρέπει να έχει εμπειρία στην αφαίρεση του γαγγλίου και με ακρίβεια κινήσεων να αφαιρεί ολόκληρη την παθολογία. Διαφορετικά, υπάρχουν και πάλι πιθανότητες επανεμφάνισής του.
Σε περίπτωση που εμφανίσατε ένα εξόγκωμα στον καρπό, τα δάκτυλα ή τα πόδια σας είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται για γάγγλιο. Επικοινωνήστε με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Βασίλειο Ζάχο, Διευθυντή του τμήματος Ανακατασκευής Αρθρώσεων Ελάχιστης Επεμβατικότητας και Αρθροσκόπησης (Euroclinic Arhro-MIS) στην Ευρωκλινική Αθήνας, για να σας κατευθύνει εξατομικευμένα και με ασφάλεια στην ιδανική θεραπεία για εσάς.